A fekete retek gyógyító ereje…

Az egyik legértékesebb téli zöldség, amely kiváló immunrendszer erősítőnek bizonyul. Rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz.
Illóolajban, fehérjében, szénhidrátban gazdag. Kiemelkedő a C-vitamin, kalcium, vas, foszfor tartalma.

1. Baktérium és vírusölő hatással rendelkezik, mint a vöröshagyma, fokhagyma, torma,
2. Jótékony a májra, reumára.
3. Tisztítja a légutakat.
4. Epekő ellen is használják.
5. Egészségvédő
6. Emésztési, és anyagcserezavarokra kedvezően hat.
7. Étvágygerjesztő

A fekete retekben található egyik vegyület, a raphanin hormon-kiegyensúlyozó hatással bír, elsősorban a pajzsmirigyre van jótékony hatással, ennek köszönhetően a rendszeres fogyasztásával képesek lehetünk elkerülni a pajzsmirigyet érintő betegségeket.
Természetes vízhajtó és méregtelenítő, gyorsítja és hatékonyabbá teszi a szervezet azon folyamatait, melynek során a káros és felesleges anyagokat eltávolítjuk. Ez azért is rendkívül előnyös, mert a szervezetünkben esetlegesen megtalálható kórokozókat is kiüríti.

A fekete retek az egyik legjobb házi szer a felső légúti fertőzések, betegségek kezelésére, a kellemetlen tünetek, például a köhögés, a torokfájás az orr dugulás kezelésére.
A fekete retek kivonata hatékony lehet a bronchitis, az influenza, a torokgyulladás vagy akár a krónikus köhögés kezelésében is. Egyszerű és olcsó köhögéscsillapító és váladékcsökkentő szert otthon is készíthetünk:
Íme egy igazi népi gyógymód a hideg időszakra!

Egy nagyobb, szép retekgumót jól megmosunk, kés segítségével tölcsér formájú üreget vájjunk a közepébe úgy, hogy a levágott gyökérrésznél apró rés maradjon. Bögrére vagy szélesebb pohárra állítjuk és mézet töltünk bele. A mézzel együtt lassan lecsordogáló lé az igazi orvosság. Több retket is megtölthetünk mézzel. A kicsurgott retkeket tovább is vájhatjuk, hogy friss felület legyen, amibe újra önthetünk mézet. Amikor már teljesen lecsordogált a méz a zöldségből, a keletkezett folyadékot igyuk meg.

Téli vegyes saláta:

Hozzávalók: egy kis fej káposzta, 2 db sárgarépa, 2 db fekete retek, 1 fej cékla, 2 fej lila hagyma vagy póréhagyma,olaj bogyó,snidling,dió
Öntet: 1 citrom leve, 1 evőkanál méz, 2 EK oliva olaj kevés só
A hozzávalókat finomra reszeljük és szeleteljük, elkeverjük, majd meglocsoljuk az öntettel, tetejét olajbogyóval, snidlinggel vagy dióval díszítjük.

Enyhén csípős íze miatt sokan nem kedvelik ezt a zöldséget, de jótékony hatása miatt nagyon ajánlott a fogyasztása. A legjobb módszer arra, hogy elnyomjuk a zöldség nem kívánatos ízét, ha mézzel fogyasztjuk. A méz kihozza a fekete retek igazi ízét.
Az érzékeny gyomrúak és a gyomorbetegek számára nem mindig ajánlott a fogyasztása, mert gyomorégést okozhat.

„Reggel méreg, délben étek, este orvosság” – ezt tartja egy régi mondás a retekről