A masszázs jótékony hatásai…

Manapság a stressz egyre több fizikai panaszt vált ki és sok betegség fő okozója. Sokan nem tudják kezelni a stresszt, de egy masszázs ebben is segíthet. Nem csak a bőrt, az izmot és a vérkeringést frissíti fel, de nyugtató hatást fejt ki az idegrendszerre is ezzel ellensúlyozva a negatív válaszreakciókat. Masszázzsal oldhatjuk az izmok akaratlan feszülését, és hatást gyakorolhatunk a szívritmus működésére.

Ellazítja az izmokat és megnyugtatja az idegrendszert, ami nyugodt, tehermentes éjszakát biztosít. Ennek következtében mélyebb és egyenletes lesz a légzés, alacsonyabb lesz a vérnyomás.
Közvetlen hatásaként csökkenti az izomfeszülést így az izmok rugalmassága és teljesítőképessége javul, az anyagcseretermékek kiürülését felgyorsítja. Általános fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik.

Hatása a bőrre

Erősíti a faggyú- és izzadtságmirigyek kiválasztó munkáját, eltávolítja az elhalt hámsejteket, javítja a bőr anyagcseréjét, puhítja a hegeket és erősíti a szervezet védekezőképességét. Elősegíti a bőr rugalmasságának megőrzését, ezáltal lassítja az öregedését.

Hatása az izmokra és ízületekre

A megfeszült izmok ellazulnak , az ernyedt izomzat pedig újult erőre kap, helyreállhat a normál izomfeszesség. Intenzív testmozgás után az anyagcsere során termelődő tejsav lerakódik az izomszövetekben, ami izomlázat, izomgörcsöket eredményezhet. Elősegíti a tejsav eloszlását és kiürülését a fáradt izomzatból, ezáltal enyhíti a fájdalom és fáradtságérzetet. A sportolók verseny előtti felkészítése során alkalmazott masszázs segít a fáradtság csökkentésében, javítja az izomtónust, fokozza az izom rugalmasságát és az összehúzódás erejét növelve, erősíti az izmokat.

Hatása az idegrendszerre

Bizonyos masszázstechnikák hatékonyan csökkentik az érző idegvégződések érzékenységét, ezért ezeket gyakran alkalmazzák fájdalomcsillapításra ideggyulladás és idegfájdalmak esetén. A lágy fogások stimulálják a mozgatóidegeket, emelik az izmok ingerelhetőségét.

Hatása a pszichére

Egyes technikák nem csupán a mozgásszervi betegségek esetén, hanem mentális értelemben is hathatós segítséget nyújthatnak. A lágy masszázsfogások megnyugtatják az idegeket, szabaddá teszi a légzést, oldja a feszültségeket , segítenek az ellazulásban. Előfordulhat, hogy masszázs közben a páciens egyszerűen álomba merül, Ez is a test, a lélek és az elme mély ellazulásának jele.

Hatása a szervekre

Belső szerveink működésére is hatással van. Ez abból adódik, hogy belső szerveink kapcsolatban állnak bőrünk bizonyos zónáival, és köztük reflexszerű (automatikus) reakciók léphetnek fel. A bőr ilyen jellegű zónáinak célirányos masszírozásával befolyásolhatjuk egyes szerveink, mint például a vese, a máj vagy a szív működési zavarait. ezen az elven alapul a láb reflexzónáinak masszírozása, valamit a kötőszöveti masszázs.

Hatása a vérkeringésre

A masszázs akár többszörösére is növelheti a felületes és a mélyen fekvő testszövetek vérellátását. A vérellátás javítja a sejtek oxigén- és tápanyagellátását. Emellett az érintés és az élénkebb vérkeringés a nyirokrendszer működését is serkenti, amitől javul a lerakódott salak és méreganyagok kiválasztásának és elszállításának hatásfoka. A vér- és a nyirokkeringés megélénkülése gyúrással érhető el. A megfelelő immunvédekezés alapja pedig nem más, mint a kielégítő vérkeringés és a jól működő nyirokrendszer.

Hatása a csontokra

Csont, vagy ízületi sérülések után, mivel az izmok és ízületek mozdulatlanságra kényszerülnek, lelassul a helyi vérkeringés, nyirokpangás következik be, ez pedig duzzanathoz, izomletapadásokhoz vezet. Megfelelő masszázs alkalmazásával felgyorsíthatjuk a vér- és nyirokkeringést, eloszlik a duzzanat, fellazul az összetapadás, és az ízület visszanyeri egészséges aktivitását.

Masszázs fajták és hatásuk

Thai masszázs

A thai masszázs egy tradicionális, távol-keleti masszázsfajta. Technikájában teljesen eltér a hagyományos masszázsok technikájától, mert nem a tipikus nyomó, gyúró, ütögető fogasokat alkalmazzák. A thai masszázs célja, hogy a testben biztosítsák a szabad energiaáramlást, feloldják a fájdalmakat és a merevségeket, létrehozva ezzel egy rugalmas, hajlékony, elengedett, lazult állapotot, azzal, hogy az izmokat, ízületeket különféle testhelyzetekben nyomják, nyújtják, kifeszítik kihúzva ezzel a testrészeket. A thai masszőr az ujjait, kézfejét, könyökét, térdét, lábét és a talpát használja.

A meridián vonalakon halad, és érinti a kínai reflextan pontjait, az akupresszúrás pontokat, és az ayurvéda elemeit is. A thai masszázs tulajdonképpen egy meditációs kezelés. A test különféle pontjaira gyakorolt hatás által szellemileg felfrissülünk, energikusabbak leszünk. A masszázs egyben nyugtató és serkentő hatással bír. Mivel a masszőr az energiavonalakat és a meridiánokat kezeli, így javul a vérkeringés, és a nyirokkeringés, így nemcsak serkentőleg hat az elmére, de beindítja a méregtelenítést, salaktalanítást is.

A vegetatív idegrendszert és a belső szerveket stimulálva, serkenti azok működését, így egyensúlyba hozza a test energia rendszerét. Oldja az izmok, ízületek feszültségét, merevségét, így növelve a test rugalmasságát.

Shiatsu masszázs

Az akupresszúra és a masszázs speciális kombinációja, és a jóga bizonyos elemei is fellelhetőek benne. Ezen masszázstechnika során az ujjak nyomását használják a szervezet meridián pontjain. A shiatsu masszázs célja, hogy biztosítsa az energia szabad áramlását, és a test energia kiegyenlítődését, és megfelelő elosztását a test meridián rendszerében. Mivel a sihatsu masszázs holisztikus szemléletű, tehát az egész embert kezeli, így rengeteg szervi problémára és betegségre kínál megoldást, gyógyulást.

Különösen alkalmas mozgásszervi elváltozások gyógyítására, de hatékony a belső szervek és az idegrendszer kezelésében is. Használják még migrén, hátfájdalmak, nyak és vállmerevség, illetve anyagcserezavarok esetén is. Alkalmas még a csökkent nemi vágy, stressz, szorongás, álmatlanság, fáradtság, allergia kezelése esetén. Egészségmegőrzés és betegség megelőzésben is fontos szerepe van, hiszen erősíti testünk védekezőképességét, hozzájárul a jó közérzethez. A kezelés egy kényelmes ruhában történik.

Lávaköves masszázs

A kezelés egy speciális masszázstechnikára épül, a masszázs elemeiben megtalálható az energia-központúság, az akupresszúra és az aromaterápia egyes elemei. A kézzel történő masszázs helyett vulkáni eredetű, sima bazaltköveket, és márványköveket használnak. A különböző méretű köveket 50-60 fokosra melegítik fel. A lávaköves masszázsnak már maga az élmény mellett számos pozitív hatása van.

Javítja a vérkeringést, enyhíti a fájdalmakat, feloldja az izommerevséget, felmelegíti a testet. Javítja, a nyirokkeringést ez által gyorsítja az anyagcserét, és segít a salaktalanítást, méregtelenítést. A szervezet diszharmóniáját eredményező energia blokkokat feloldja. A masszázs egyöntetűen valódi testi, lelki, szellemi élményt nyújt, kiváló stressz oldó, élet energiával tölt fel, harmonizálja testünket, lelkünket.

A kezelés során a terapeuta a nagyobb köveket az energiavonalak és a főbb energiaközpontok mentén helyezi el. Majd a kisebb köveket és a masszírozandó területet bekenik, az aromaterápiás olajjal majd azokkal átmasszírozzák testünket. A masszázsolaj, illóolaj összeállítása egyénre szabottan történik. A kezelés során használt leggyakoribb illóolajok a mogyoróolaj, mandula olaj.

A masszázs során a különféle illóolajok használatával más-más aromaterápiás eredményt érhetünk el. Mivel ez a masszázs az akupresszúrás pontokat is kezeli, így azokra hidegen lehűtött fehér márványköveket tesznek. e masszázs egyben nyugtató, pihentető, mely a meleg köveknek köszönhető illetve a hideg kövek biztosítják a serkentő, stimuláló, impulzív érzetet. Mivel a lávakő hosszú időn át meg tudja őrizni a meleget, hőt, így az olaj a meleg határára mélyebben be tud szivárogni a bőr rétegeibe.

Ayurvédikus masszázs

India klasszikus orvostudományát jelöli. Szó szerinti jelentése: a hosszú élet titkának ismerete. A speciális technikák, formák és kezelések mellett fontos szerep jut a masszázsolajok használatára és összeállítására vonatkozólag. Az ayurvéda azért is különleges, mert minden egyes kezelés elejétől a végéig egyénre szabottan történik, mind a kezelés, mind a masszázs, mind az adott olajok használata, ezek mind függnek a páciens életkorától, nemétől, bőrétől, és más egyéb tényezőktől.

A masszázsmozdulatok, elemek különböznek, de a sorrend mindig örök és állandó. Az ayurvédikus masszázsok legfőbb célja, hogy méregtelenítsék, salaktalanítsák a szervezetet, erősítse az immunrendszert, serkentse a vér és a nyirokkeringést, javítsa a bőr és a kötőszövetek minőségét, az ízületek rugalmasságát javítsák, egészségmegőrző hatás kiváltása, krónikus betegségek kezelése, testi funkciók, működések javítása, relaxációs, meditatív állapot elérése, izomzat erősítése.

Frissítő masszázs

Frissítő és sportmasszázs egészségeseken is végezhető. A gyógymasszázst azonban gyógy masszőr vagy gyógytornász végzi. A gyógymasszázst leginkább kiegészítő kezelésnek rendelik. Kitűnően alkalmazható pl. gyógytorna előtt az izomzat kilazítására vagy éppen az izomtónus visszanyerésére. A gyógymasszőr vagy gyógytornász vizsgálat során tájékozódik a bőr, a bőr alatti kötőszövet állapotáról és ennek megfelelően végzi a kezelést. A masszázs mechanikai inger a bőrnek, bőr alatti kötőszövetnek, izomzatnak.

Reflexzóna masszázs:

Elsősorban reflexes hatásokat ér el; segítségével a belső szervek működése, így a szív, epehólyag, és a belek működése is befolyásolható.

Nyirokmasszázs:

A kézi nyirok masszázs során a szövet közti folyadék nyirokereken keresztüli el- és továbbvezetését végzem. Ez a drenázs egy meghatározott fogástechnikára alapulva a betegség által meghatározott irányban és sorrendben egymás után következő ritmikus köröző és pumpáló fogások sorozatából áll. Célja, hogy a szövet közti folyadékot a nyirokerekbe, majd továbbvezetve a test középpontja felé a véráramba visszajuttassuk.

A kezeléssel elérhetővé válik, hogy a daganatos műtét, sugárterápia miatt károsodott nyirokérrendszert megkerülve a szövetek között felhalmozódott folyadék a működőképes nyirokerekbe jusson. Ehhez azonban megfelelő anatómiai, élettani és klinikai tudással
rendelkező szakember szükséges.

A drenázs hatása:

– a duzzanat okozta feszülés, fájdalom csökken illetve megszűnik
– csökken a szervezetet terhelő salakanyagok mennyisége
– megnő a méreganyagok kiszűrése és kiürülése
– javul a sejtek anyagcseréje, tápanyag és oxigén ellátása
– javul a szervezet általános állapota
– aktiválja az immunrendszert és a sejt- és anyagcsere folyamatokat
– felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat, a sebek könnyebben gyógyulnak
– erősödik az immunrendszer
– Összességében jobb életminőséget eredményez.

Gyógy masszázs

Lazítja a stressz hatására feszültté, görcsössé vált izmokat. A masszázs célja, hogy a megfelelő fogások és a súrlódás alkalmával keletkezett hő hatására ellazuljanak, megszűnjenek a görcsök, csillapodjon a fájdalom.

Fej- és arcmasszázs

Masszázs célja, hogy elősegítsük a hatóanyagok bejutását, a ráncok kisimulását, a vérellátás felfrissülését. A lelkünkre is jó hatással van.

Thai láb masszázs

A thai lábmasszázshoz egy különleges segéd pálcikát is használunk! A pálcika a középső részén rovátkázva van. Ennek az a szerepe, hogy amikor az ujjak között dolgozunk, jobban fejtse ki a hatását.
A thai lábmasszázst a comb közepéig végzzük, beléértve a térd alapos masszírozását.
Befejezésül, mint egy kényeztetésként, olykor a hajas fejbőrt is átmasszírozzák, sőt egy rövid arcmasszírozást is kap a paciens.

A masszázs ellenjavallatai

Helyi bőrelváltozás, bőrsérülés, bőrbetegség, visszeresség, akut lázas betegségek, fertőzések, terhesség, menstruáció, súlyosabb keringési zavar, szívelégtelenség, rosszindulatú daganatok, vérzékenység.

Aromaterápia

Az éterikus olajakat nem csupán az orvostudomány használja antiszeptikus és terápiai segédanyagként. Az illatok befolyásolják a limbikus rendszert, azaz az érzelmi világunkat, ezért használhatóak a lelki panaszok kezelésére. Az aromaterápia elsődleges célja a test és a lélek új életre serkentése és megtisztítása. A terápia elemei az inhalálás, az éterikus olajakban történő fürdés, ill. a velük végzett masszázs.

A masszázs és az aromaterápia együttes alkalmazása jó hatással van a krónikus fájdalom mérséklésére, fájdalom csillapítására, alkalmazható még vérkeringési rendellenességek és szorongásoldás esetén. Az aromaterápiás kezelések nemcsak a bőrön keresztül fejtik ki pozitív hatásukat, hanem a testfelületről belélegzett illóolajoknak nyugtató és stressz oldó hatásuk is van.

Színfény-terápia

A színek közismerten olyan energiaformákat rejtenek magukban, amelyek szín-vagy fényhullámok formájában hatást gyakorolnak ránk. Az intenzív hatású színterápia betegségek megelőzése céljából vagy testi és lelki – szellemi zavarodottság kiegészítő terápiájaként kerül alkalmazásra.

Kneipp-kúra

Sebastian Kneipp (1821-1897) által kifejlesztett fürdőkúra a hideg és meleg víz váltakozása által előidézett enyhe ingerek elvén alapul. A váltakozás serkenti az anyagcserét és élénkíti a vérkeringést. Gyakran alkalmazzák kimerültség, feszes izmok és keringési zavarok esetén. Serkenti az anyagcserét, élénkíti a vérkeringést, és kiváló közérzetet biztosít.

A legömbölyített felületű kövekkel és kavicsokkal borított 10-15 C-os hideg vízzel feltöltött medencében rozsdamentes korlátokkal segítve a bokáig érő vízben körbe-körbe járhatunk. a lábakat minden lépésnél kiemeljük, így a hideg víz és a meleg levegő adja meg a váltófürdő jelleget. A kövek enyhén masszírozzák talpunk reflexzónáit, ezzel beindítanak egyfajta regulációs folyamatot is.

A kneipp medence nemcsak javítja a láb vérkeringését, és erősíti a tartóizmokat, de egyben talpmasszázsként is funkcionál. Kockázatok, mellékhatások nincsenek, ugyanakkor cukorbetegek, idősebbek és terhesek esetén javasolt a Kneipp-kúra orvosi felügyelet melletti alkalmazása!


Várlak szeretettel testi,lelki megújulásra !

Kati
Fülakupunktúrás Addiktológus Természetgyógyász
masszázsterapeuta, családterapeuta