Allergia kezelése természetes úton

A szervezet több anyagra is lehet allergiás, de immunrendszerünk megpróbál ellene küzdeni, megpróbálja az egyensúlyt fenntartani. Kezdetben tehát nem lépnek fel testi tünetek, nem okoz panaszokat. Ám egy idő után, amikor már több allergén egyidejűleg gyengíti a szervezetet, előbb-utóbb eljut a telítettség állapotáig. Amikor az utolsó csepp túlcsordul, kiváltja az allergiás tüneteket.

Az allergiás reakciók súlyossága változó. A legtöbb esetben csak kisebb kellemetlenséggel jár, de a másik véglet az életet is veszélyeztetheti, amikor az allergén hirtelen légzési nehézséget vált ki.

A szénanáthát (allergiás rhinitis) heves tüsszögéses rohamok, vizes orrfolyás, orrdugulás, szem- és orrviszketés jellemzi, gyakran jár együtt a szem kötőhártya-gyulladásával is. Súlyosabb formáiban, szövődményként gége- és hörgőgyulladás, illetve asztma alakulhat ki a meglévő rossz közérzet mellett, és kísérheti ingerlékenység, fejfájás, alvászavar, csökkent libidó és potencia, ezek összeadódása pedig akár depressziós állapot kialakulásához is vezethet.

Az alternatív orvoslás és a természetgyógyászat szerint az allergiák is lelki terheltség következményei. Ezért első lépésként hasznos a lelkünk tisztítása, tehermentesítése.

Mint minden betegségnek, az allergiának is van lelki háttere.

Az allergia nem más, mint elfojtott agresszió és erős érzékenység a konfliktusra. Megfigyelhető például, hogy a gyakran veszekedő szülők gyerekei allergiával küszködnek.

Az allergén anyag szimbolizálja azt a tulajdonságot, amelyet az allergiás ember elutasít. Ahogyan lelkileg elutasítja az adott dolgot, testi szinten is ellenállást tanúsít a szimbólummal, vagyis az allergén anyaggal szemben.

Bőrt érintő allergia:

 Jelentése határ, kapcsolat, gyengédség. A külvilággal való érintkezés és kapcsolatteremtés problémáját mutatja. Nehézségek egy új közösségbe való beilleszkedésnél, munkatársak vagy családtagok iránt érzett ellenszenv, valakire allergiás az illető. Jelképezi a hatalomról való lemondást is.

Pollenallergia:

 Félelem a termékenységtől, szerelemtől, a szexualitástól, ösztönszerűségtől. A tüdő és a légutak érintettek ilyenkor, melyek a szabadság, a kapcsolatteremtés és a kommunikáció szimbólumai. A pollenallergiában szenvedőknek valamelyik (vagy mindegyik) területen problémájuk van.

Szőrallergia:

 Az ebben szenvedő egyén nem tudja elfogadni a kedveskedést, szeretetet, simulékonyságot. Többnyire ő maga sem tudja kimutatni ezeket a másik felé.

Ételallergia:

 Az emésztőrendszer problémája a külvilágból érkező információk megemésztését szimbolizálja lelki síkon. Aki ételallergiában szenved, nehezen vagy egyáltalán nem képes megemészteni, ami körülötte történik, de le kell nyelnie, ezért szervezete védekezik a megemésztése ellen. A tejallergia az anya-gyermek, a lisztallergia az apa-gyermek kapcsolat rendezetlen problémáira hívja fel a figyelmet.

A hagyományos orvoslás kínálta gyógyszeres kezelés mellett azonban számos természetes módszer létezik, amellyel az allergiás tünetek enyhíthetőek, bizonyos allergiák pedig megszüntethetők. Ebben az is segít, ha azonosítani tudjuk a kiváltó lelki tényezőt, és képesek vagyunk változtatni azon.

Valamennyi allergiánál jellemző a szervezet méreganyagokkal való túlterheltsége. Többnyire a táplálkozás útján visszük be a legtöbb méreganyagot, amellyel a szervezetnek folyamatosan küzdenie kell, így az immunrendszer legyengül, és nem tud elegendő energiát fordítani az egyéb, külvilágból érkező „támadások” kivédésére. Ezért az allergiás embernek nem árt visszafognia a cukor, a fűszeres és zsíros ételek, valamint a tejtermékek fogyasztását.

Tisztítsuk meg a szervezetünket a méreganygoktól!

Méregtelenítő gyógynövények:  csalánkörömvirágkatángkórófű ,máriatövis, gyermekláncfű, főzete. Ezek együtt, de külön-külön is hatékonyak. Legalább 2 hétig napi két bögrével kell meginni belőle.

Vesetisztító gyógynövények:  aranyvesszőnyírfalevél, és mezei zsurló. Ezek a gyógynövények vizelethajtó tulajdonságúak, szépen átmossák a veséket és húgyhólyagot, kimossák belőle a lerakódott méreganyagokat. A kúra tartson 2 hétig, napi két bögre gyógytea fogyasztásával. A kúra alatt érdemes több folyadékot inni a szokásosnál. (Szívbetegeknek, veseelégtelenségben szenvedőknek és várandósoknak nem ajánlott, vagy csak orvossal történő konzultáció után!)

Salaktalanító gyógynövények: a még szervezetben maradó salakanyagok kisöprése a szervezetből.  csalán,  zsúrlófű,  tarackbúza. Ezek teáját is érdemes legalább 2 héten át, napi két bögrével fogyasztani.

Immunerősítő gyógynövények: echinacea, csipkebogyó, hibiszkusz. Ezeket ajánlott tea formájában fogyasztani, legalább napi egy bögrével. Egyél több vitamindús ételt, gyümöolcsöt, zölségfélét.

Béltísztítás: Fogyasszunk éhgyomorra reggelenként felváltva diólevél és csalánlevél teát 2 héten keresztül.

Kiváló probiotikum-források például a csicsóka, a cikória, a gyökérzöldségek, a hagymafélék, a banán, az articsóka, a spárga, az olajos magvak. Probiotikumokat tartalmaznak, például a joghurt vagy a savanyú káposzta.

Alternatív gyógymódok allergiára

Akupunktúra:

 A szénanátha, légúti allergia kezelésében nagyon hatékony az akupunktúra. Általában legalább 12 kezelést szoktak ajánlani. Aki már kipróbálta, esküszik erre a módszerre. Sokuk gyógyszerek segítsége nélkül vészeli át a pollenszezont. Azonban ha az életmódodon nem változtatsz, egy-két éven belül visszatérhet az allergia és szükséges lehet az újabb kezelés.

A talpmasszázs:

Az egyik leghihetetlenebb, de igen hatékony kezelés. Helyreállítja a szervezet energetikai egyensúlyát és a léleknek is segít.

A talp masszírozásával nemcsak szerveink energiaszintjét fokozhatjuk. Javítja az idegrendszer, a hormonrendszer és az immunrendszer működését, kiegyensúlyozza az energiaáramlást, a vér- és nyirokkeringést is.

A megfelelő pontok masszírozásával a különböző szervek energiaszintje fokozható. A zónák masszírozása mozgósítja szervezetünk öngyógyító erőit. Általa a szervek vérbősége fokozódik, az anyagcsere és a nyirokkeringés javul, a hormontermelő mirigyek működése is szabályozható.

Talpunk ugyanis a test térképe: egységet alkot a két láb a bal és a jobb testfélhez igazodva. Az úgynevezett kettős szervek – például a vesék – területei mindkét lábon megtalálhatók. Azon testrészek területei, melyek középen helyezkednek el – így a pajzsmirigy – mindkét talp belső felületén vannak.

Ügyeljünk a tísztaságra

Az otthonunkban, a ruhánkon, a hajunkban, az ágyneműnkben könnyen összegyűlhetnek a légúti allergiát okozó pollenek. Minél kevesebb lehetőséget adunk az allergéneknek, hogy a szervezetünkbe kerüljenek, annál enyhébbek lesznek a panaszaink, és annál hatékonyabbak lehetnek az allergia elleni gyógymódok is. Esténként mossunk hajat, így elkerülhetjük, hogy a párnára kerüljenek a pollenek.

Sóterápia:

A terápia során a sós levegőben lévő nátriumionok a belégzéskor olyan helyekre is eljutnak a szervezetben, ahol a baktériumok és az apró porszemcsék telepednek meg. Ezeket nem lehet eltávolítani a testből, ám a sós levegő képes lekötni őket, így a felköhögött váladék révén ki tudnak ürülni. A belélegzett só lényegében oldószerként funkcionál és magához vonzza a szennyeződéseket. Természetes antibakteriális hatásával elsősorban a tüdő, a légutak, és a hörgők tisztításában eredményes.

Orrspray készítése otthon:

2 dl vízbe egy mokkáskanálnyi sót tegyünk. A só ne legyen jódozott, nem feltétel a tengeri só, lehet sima konyhasó, de készülhet akár himalájai sóval is. Víznek legjobb a desztillált víz, de alaposan felforralt vizet is használhatunk, csecsemőnek készülő orrcsepp esetén babavízzel is készülhet.Töltsd bele egy fecskendőbe, hajolj a mosdó fölé, és spricceld az orrodba a folyadékot vagy orrcseppes üvegbe töltsd bele.

Bár egyszerre nem érdemes nagy mennyiséget készíteni, a sóoldat hűvös helyen akár fél évig is tárolható.

Náthás időszakokban és allergia szezonban a sóoldat használata gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánlott, érdemes vele gargalizálni és inhalálni is, sőt átöblíteni vele az orrot, így még hatásosabb, mint orrcseppként és segít megelőzni az arcüreggyulladást.

Ajánlott orrmosó kancsó használata:

A jalaneti orrmosó kancsó kiváló segédeszköz az orrjáratok tisztítására és az orrüreg nedvesen tartására. A langyos sós vízzel történő orröblítés számos pozitív tulajdonsággal bír, használata napi szinten ajánlott, leginkább reggel ébredés után.

A sós oldat átmossa és fertőtleníti a orrjáratokat és a nyálkahártyát, támogatja az immunrendszer működését. Az orrmosó kancsó rendszeres használatával megelőzhetőek és enyhíthetőek az orrdugulás, a szénanátha, az asztma vagy az allergiás panaszok.