Bodorrózsa gyógyhatásai..


A mályvafélék családjából származó görög növényt hívják még sziklarózsának, cistus teának is.

Komplex hatású növény, hisz amellett, hogy gyulladáscsökkentő, erős antioxidáns, antibakteriális, gombaölő és vírusellenes hatással is rendelkezik. Egész évben védelmet nyújt a fertőzések és meghülések időszakában.

Egészen a Krisztus előtti 4. századig visszakövethető a gyógynövény alkalmazása. Legenda is kötődik hozzá, állítólag a görög istenektől duplán kapott áldást, ezért van sokfelé gyógyhatása. Korábban a szerzetesek is előszeretettel fogyasztották légúti, megfázásos panaszok kezelésére, mivel gyulladáscsökkentő, nyák- hurutoldó és köhögés csillapító hatása is van.

A bodorrózsa tea rendszeres fogyasztása számos pozitív, sőt észrevehető változást hozhat a szervezetben. Hasznos lehet dohányosok vagy gyenge immunitású emberek számára. Mindez a tisztító, nyugtató és erősítő tulajdonságainak köszönhető.

Külsőleg a főzete támogatja a sebek gyógyulását, megszüntetheti a pattanásokat, küzd a korpásodás, a túlzott izzadás és a zsíros fejbőr ellen. Az ókori egyiptomiak a belőle nyert gyantát drágán árulták, és parfümként használták fel.

A tea elkészítése:

Egy teáskanál szárított bodorrózsa levelet forrázzon le 300 ml vízzel, lefedve hagyja állni 5-10 percig. Lehűlés után a tea használható szájvízként öblögetésre, különösen ajánlott a felső légúti fertőzések esetén.

A bodorrózsa nagyon kellemes ízű és azoknak is vonzó lehet, akik egyszerűen csak a változatosságot keresik a reggeli kávé vagy tea helyett.

Ajánlott napi adagja
: Napi adag: 4 púpozott teáskanál szárított bodorrózsa (4 g – Naponta kétszer 2 g). Ne lépje túl az ajánlott napi adagot.

Ellenjavallatok:

A tea fogyasztása várandós és szoptatós anyáknak, kisgyermekeknek nem ajánlott!