D vitamin pótlása

Vitaminhiány következtében könnyen megbetegedhetünk, ennek ellenére sokszor csak akkor jut eszünkbe vitaminokhoz nyúlni, amikor már jelentkeztek a hiánytünetek.
D-vitaminra minden évszakban szükségünk van, de télen sokkal inkább oda kell figyelnünk arra, hogy elegendő mennyiség kerüljön belőle a szervezetünkbe.

A D-vitamin egy részét, szervezetünk az elfogyasztott ételekből nyeri, másik részét pedig saját maga állítja elő napfény hatására. Az egészséges felnőttek D-vitamin szükségletét fedezi, ha elegendő időt töltenek a napfényen, a táplálkozással felvett mennyiségre akkor kell igazán figyelni, amikor nem jutunk elegendő napfényhez.

A D-vitamin hatására immunrendszerünk erősebb, hatékonyabban képes fellépni a kórokozók ellen.
Idősebb korban a bőrben történő D3-vitaminszintézis, és a vese átalakító kapacitása csökken, emiatt náluk gyakrabban jöhet létre hiányállapot. A legfontosabb D-vitaminforrások a halak, a tej, máj és a tojás.

A gyermekek számára is rendkívül fontos a vitaminok bevitele és pótlása a szervezetbe. Különösképpen igaz ez a D-vitaminra. A D-vitamin megfelelő mennyiségű bevitele elengedhetetlenül fontos a csecsemők számára. A D-vitamin hiány miatt a gyerekeknél nagy kockázata van az angolkór kialakulásának, amely egy olyan csontbetegség, amikor is meghajlik a kicsi lába, eldeformálódik a koponya, valamint a gerincen, és a csuklón is jellegzetes elváltozások alakulnak ki. A D-vitamin pótlásával azonban ez a betegség elkerülhető.

D-vitamin hiány esetén csontfájdalom és izomgyengeség is jelentkezik, sőt, gyermekeknél asztma is kialakulhat. A D-vitamin hiánya előfordul, hogy észrevétlenül okoz bajt, látványos tünetek nélkül.
Napfény hatására a bőrben fokozódik a D-vitamin termelődése. Ez a tavaszi, nyári időszakban nagyon jól jön, a téli, sötétebb, borongós napokon azonban szükségessé válik a mesterséges bevitele a szervezetbe különböző ételekkel vagy vitaminkészítményekkel.

Tej (és egyéb tejtermékek): a tej azon felül, hogy fontos D vitamin forrás, kalciumban is bővelkedik. A tejhez mesterségesen adják hozzá ezt a vitamint, tehát, ha nem bolti, hanem házi tejet iszunk más D vitamin tartalmú ételek fogyasztásával kerülhetjük el a vitaminhiányt.

Máj:
A máj is a D vitamin tartalmú ételek közé tartozik, emellett sok vasat és A vitamint is tartalmaz. Bizonyos – elég logikusan hangzó – nézetek szerint azonban nem szabad túlzásba vinni a máj fogyasztását, mivel ez egy méregtelenítő szerv, ami bizonyos ideig raktározza is a méreganyagokat, melyek a fogyasztása által azok a mi szervezetünkbe kerülnek.

• Szardínia: fontos kalcium és D vitamin forrás. Még egészségesebb, ha a halkonzervhez salátát illetve egyéb zöldségféléket is eszünk.

• Tonhal, lazac: mindkét halfajta a magas D vitamin tartalmú ételek közé tartozik, de egyes források szerint 10 dkg lazac elfogyasztásával fedezzük a napi szükségletünket ebből a vitaminból, de ez mellett még gazdag omega-3 zsírsavban is, amelynek ugyancsak fontos szerepe van az egészség megőrzésében, illetve szívvédő hatása is közismert.

• Tojás: a tojásban valójában a sárgája a D vitamin forrás. Egy tojás fedezi a napi szükséglet 6 százalékát, emellett A, B, C és E vitaminokban, folsavban és pantoténsavban is gazdag, valamint létfontosságú ásvány ianyagokat pl.: cinket, vasat, szelént, nátriumot, káliumot, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz.

Akik nem jutnak elég vitaminhoz, azok számára sokféle multivitamin készítmény áll rendelkezésre, vagy csak külön D-vitamin, esetleg kalciummal vegyítve.

A szükséges vitaminmennyiség az életkortól és bizonyos kockázati faktoroktól függ. A vizsgálatok azonban alátámasztották, hogy a D-vitamin pótlása több módon is lehetséges, ráadásul közöttük a hatékonyságot tekintve nincsen eltérés. Pótolható tehát napi (1000 NE), heti (7000 NE) vagy havi (30 000 NE) rendszerességgel.

Megfelelő mennyiségben segít fenntartani a csontsűrűséget, csökkenti a csonttörés kockázatát. Fontos szerepet játszik az immunrendszer modulálásában, fertőző betegségek, influenza esetén. Számos más gyakori betegség kockázatát is csökkenti beleértve a rák, a cukorbetegség, szív,-és érrendszeri betegségek, depresszió.

Kati
Fülakupunktúrás Addiktológus
Természetgyógyász
Családterapeuta
, masszázsterapeuta