Hibiszkusz tea jótékony hatása

A hibiszkusz vagy más néven mályvacserje egy nagyon mutatós növény, éppen ezért dísznövényként terjedt el szerte a világon. Ez az Ázsiából származó növény, melynek fájából gyakran faragnak díszeket, Indiában és Afrikában ipari növényként is számon tartják, és a hírnév és gazdagság szimbóluma is.

A hibiszkusznak körülbelül 200-300 faja létezik a földön, ezekből több is rendelkezik gyógyító hatással. A bioboltokban kapható szárított virágból teát főzhetünk, mely rengeteg pozitív egészségi hatással bír.


A teák közül az egyik legkedveltebb és legegészségesebb a hibiszkusz tea, amely a csodaszép hibiszkusz növény virágából készül. A növény Kínában a gazdagságot és a hírnevet jelképezi. A hagyomány szerint Egyiptomban és Szudánban  gyakran isszák a friss házasok egészségére az esküvők végén. A savanykás, vöröses színű főzetnek a Közel-Keleten és Kelet-Afrikában is nagy hagyománya van. Az arabok például azért isznak forró hibiszkusz teát, mert rájöttek, hogy a forró ital beindítja a test természetes hűtési folyamatát. A jeges italoknál ez pont fordítva történik, ezért ha nagy melegben hideg italokat kortyolgatunk, a hűsítő-érzés csak átmeneti. A fáraók kedvenc italának is nevezett növénynek mintegy 1200 fajtája ismert, feltűnő virágai miatt több típust dísznövényként termesztenek világszerte. Az arab népek körében karkadénak vagy kharkadinak nevezett tea elkészítése nagyon egyszerű. A szárított hibiszkusz szirmokra forró vizet öntünk, egy kicsit állni hagyjuk, majd leszűrjük a főzetet. Ezt követően ízlés szerint ízesítjük, hidegen és melegen is fogyasztható.


Finom íze mellett, a hibiszkusz tea  a nép hagyományok szerint számos jótékony hatással is rendelkezik. A virág antioxidánsokban és C-vitaminban rendkívül gazdag, ezért az ebből készült tea is hasonló sajátosságokkal rendelkezik. Étvágycsökkentő, keringés gyorsító, valamint köhögéscsillapító hatása is van. A szépségápolásban is előszeretettel alkalmazzák, ugyanis nagyszerű öregedésgátlóként funkcionál. A teakülönlegesség további nagy előnye, hogy bármelyik országban bátran fogyasztható, hiszen a víz felforralásával eltűnnek azok a vírusok, amik egy esetleges hepatitis A fertőzéshez vagy hasmenéshez vezethetnek. Éppen ezért, ha a Közel-Kelet vagy Kelet-Afrika valamelyik országába szervezzük nyaralásunkat, a szállodában vagy az utcán felszolgált teától – egészségügyi szempontból – nem kell félni! Nyugodtan belekortyolhatunk a bazársoron vagy a piacon kínált hibiszkusz teába.

A hibiszkusz tea egészségre való jótékony hatásai:

1. Szabályozza a vérnyomást
Egy 2008-ban végzett kutatás során kiderült, hogy a hibiszkusz tea csökkenti a magas vérnyomást. A kísérlet során a vizsgált betegek vérnyomása 10 ponttal csökkent, miután pár hétig napi 3 csésze teát fogyasztottak. A magas vérnyomás hosszú távon szív- és érrendszeri betegségekhez, stroke-hoz vezethet, így közvetetten a tea a szívedet is védi.

2. Csökkenti a koleszterinszintet
Antioxidáns tulajdonságainak köszönhetően segít alacsonyan tartani az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin szintjét, ezáltal pedig véd a szívbetegségektől és az erek károsodásától. A hibiszkusz tea csökkenti a vércukor szintjét, mert hipoglikémiás tulajdonságú, ezért a cukorbetegek számára is hasznos. Egy tanulmány szerint csökkenti a koleszterin és a trigliceridek szintjét, így segít elkerülni a II-es típusú cukorbetegséget.

3. Védi a májat
A benne lévő antioxidánsoknak köszönhetően a hibiszkusz tea segíti a májbetegségek kezelését. Hiszen az antioxidánsok a szabad gyökök lekötésével védik a szervezetet, ezzel pedig növeli az élettartamot és az általános egészséget.

4. Véd a ráktól
Egy tajvani kutatás szerint a hibiszkuszból készült tea képes lassítani a rákos sejtek növekedését az úgynevezett programozott sejthalálnak köszönhetően. Antioxidánsokban gazdag, a szabad gyököket leköti, mielőtt azokból rákos sejtek alakulnának.

5. Gyulladáscsökkentő, antibakteriális
A hibiszkusz tea igazán remek C-vitamin-forrás, mely vitamin fokozza az immunrendszer működését, ezáltal ellenállóbbá teszi a szervezetet. Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása miatt megakadályozza a baktériumok okozta fertőzések kialakulását.

6. Enyhíti a menstruációs görcsöket
Helyreállítja a szervezetben a hormonháztartást, csökkenti a menstruáció okozta fájdalmakat, s a többi kellemetlen tünetet is: túlevés, depresszió, hangulatingadozás.

7. Antidepresszáns hatású
Vitaminokban, ásványi anyagokban, például flavonoidokban gazdag, így a hibiszkusz tea antidepresszáns hatású. Rendszeres fogyasztása nyugtatja az idegrendszert, csökkenti a szorongás és depresszió szintjét, nyugodt, harmonikus hangulatot teremt.

8. Segíti a fogyást
Ha fogyni szeretnél, a hibiszkusz tea a barátod lesz. Amikor sok keményítőt és szénhidrátot fogyasztasz, valószínűleg hízni fogsz tőle, de ha rendszeresen kortyolgatsz hibiszkusz teát, azzal csökkentheted a két „közellenség” felszívódását. A tea gátolja az amiláz termelését, mely egyébként segíti a szénhidrátok és keményítők felszívódását.
Amire figyelni kell: Attól függően, hogy milyen célból fogyasztod, érdemes a teát különbözőképp elkészíteni. A legtöbb C-vitamin kinyerése érdekében áztatni érdemes, míg az antioxidánsok, sejtvédő hatás céljából inkább forrázzuk a teafüvet.
Ezt a frissítőt otthon, akár nyáron vagy télen is elkészíthetjük. Érdemes reggel egy nagy kancsóval lefőzni, hogy egész nap élvezhessük finom ízeit, így a nyaralás zamatát egy kicsit belecsempészhetjük a mindennapokba is!

A hibiszkusz tea néhány negatív hatása

A hibiszkusz tea fogyasztásával csökken az ösztrogénszint. Ha valaki fogamzásgátlót szed, ne fogyasszon hibiszkusz teát.
Mivel a hibiszkusz tea csökkenti az ösztrogénszintet, ebből következik, hogy fogyasztásával csökkenthető a termékenység.
Ha valaki gyermeket tervez, a hibiszkusz tea fogyasztását mellőzze inkább.
A hibiszkusz tea vérnyomáscsökkentő, kitágíthatja az ereket. Ezért alacsony vérnyomásban szenvedők, illetve vérnyomáscsökkentő gyógyszerek szedése mellett sem tanácsos hibiszkusz teát fogyasztani.
A hibiszkusz tea ritkán hallucinációkat okozhat, ezért lehetnek olyanok, akik kábultnak vagy részegesnek érezhetik magukat a fogyasztása után. Ezért óvatosnak kell lenni gépkocsivezetőknek, miután hibiszkusz teát ittak.
A kutatások szerint a hibiszkusz tea hatással van a bőrben és az agyban lévő rákos sejtekre is. Ezért ha kemoterápiával kezelnek valakit, ne fogyasszon hibiszkusz teát.

Szeretetben és szolgálatban !
Kata