A kakukkfüvet már az ókorban is használták – számos más illatos fűszernövényhez hasonlóan húsok tartósítására. A szertartásokon feláldozott állatokat is gyakran hintették be kakukkfűvel, hogy az istenek kedvezőbben fogadják az áldozatot.
Gyógyító hatása elsősorban fő hatóanyagának, az illóolajnak, illetve annak két legfontosabb összetevőjének, a timolnak és a karvakrolnak köszönhető. Ugyanis mindkét vegyület baktériumölő és gombaellenes tulajdonságú, emellett köptető és emésztésserkentő hatása is ezeknek köszönhető.
Éjszakai alvópárnában megszünteti az alvási panaszokat. Depresszióra, fáradtságra tonizáló hatása miatt javallt. Étvágyjavító, puffadást szüntet, segíti az emésztést. Féreghajtásra is használják.
Külsőleg bőrfertőtlenítő, sebgyógyító hatású. Kisgyermekek fürdővizében enyhíti a hasi görcsöket, erősíti az immunrendszert.
Gyógyteát forrázással készítünk belőle.
Áztassunk 2 teáskanál (1-2 gramm) szárított kakukkfüvet egy csésze forró vízbe. 10 perc elteltével szűrjük le. A tea mézzel édesítve vagy ízesítés nélkül, melegen fogyasztandó
Köhögés, torokfájás, májbetegség, vérszegénység depresszió esetén napi 3 csésze tea ajánlott étkezés előtt.
Emésztésre, puffadásra esetenként étkezés után 15 perccel kell inni egy csészével. Étvágyjavításra étkezés előtt egy fél órával egy csészével ajánljuk. Keringési panaszokra úgyszintén napi 3 csészével kell inni étkezés előtt. Immunerősítésre napi egy csészével fogyasztható, akár gyerekeknek is.
Továbbá…
Szájüregi gyulladásra, torokfájásra gargarizálásra, öblögetésre lehet a teáját használni, majd azt kiköpni.
Frissítő fürdő: mentával, rozmaringgal és levendulával egyenlő arányban keverve, 30 gramm keveréket használva 3 liter teát készítünk, és a fürdővízbe öntjük.
A konyhában a kakukkfű leggyakrabban húsok, gombák, paradicsomos ételek és fűszeres túrók ízesítője. Semmi más fűszeréhez nem hasonlítható, kellemes ízt ad minden párolt húsnak, legyen az sertés, marha vagy bárány. Sajátos aromája miatt azonban óvatosan kell használni, mert csak kis mennyiségben élvezhető, különben erős illatánál fogva megváltoztatja az étel eredeti jellegét. Ártalmatlan fűszer, ezért diétás ételeknél is nyugodtan illatosíthatunk és ízesíthetünk vele. Nehezebben emészthető ételek (bab, borsó, káposzta) készítésekor nélkülözhetetlen.
Érdekesség, hogy a középkorban a kakukkfüvet a bátorsággal hozták összefüggésbe. A nemes hölgyek között ugyanis divatos volt, hogy a keresztes hadjáratba induló lovagjuknak olyan kendőt adtak, amelyre kakukkfűágat hímeztek.