A kendermag, illetve a belőle préselt olaj évezredek óta termesztett növény magja, igazi kuriózum élelmiszer, hiszen tele van antioxidánsokkal és esszenciális zsírsavakkal, omega-3-mal és omega-6-tal.
Rendszeres fogyasztásával erősíthetjük az immunrendszerünket, csökkenthetjük bizonyos krónikus betegségek rizikóját, és az esszenciális zsírsavaknak köszönhetően a szívünket, a vérereket, még az idegrendszerünket is védhetjük.
Segít fenntartani a fehérjék szintjét a szervezetben,ezáltal megakadályozza a izomvesztést is.
Tartalmaz még értékes vitaminokat és ásványi anyagokat, beleértve a kalciumot, a káliumot, a magnéziumot, a rezet, a folsavat és a B6-, illetve E-vitaminokat.
Az anyagcserére és a hormonális rendszerre is kiegyensúlyozó, serkentő hatással van a kendermagolaj. A gamma-linolénsav főként a hölgyek egészségére lehet jó hatással, például enyhítheti a PMS, illetve a menopauza kellemetlen tüneteit egyaránt.
Külsőleg és belsőleg egyaránt használhatjuk, vagyis nemcsak az ételeink elkészítésénél vethetjük be, de a bőrünkre is tehetjük.
A kendermagolaj nagyszerűen ápolja és hidratálja a bőrt, enyhíti a viszketést és az irritációt, javítja a bőr rugalmasságát is.
Mindezt anélkül, hogy a pórusokat eltömítené, ezért még a zsíros, problémás, pattanásra hajlamos bőr ápolására is megfelelő. Hajra, illetve a fejbőrre is alkalmazhatjuk pakolásként!
A kendermagolajban lévő esszenciális zsírsavak a gyulladásos bőrbetegségek tüneteit is képesek enyhíteni, így például az ekcémás vagy pszoriázisos betegeknek is érdemes lehet kipróbálni.
A kendermagolaj képes hatékonyan visszaszorítani az öregedés jeleit.
Zsírsavjai sokféle egészségügyi előnyt kínálnak. Például tartalmaz szitoszterolt, ami segít a koleszterinszint csökkentésében. Ezenfelül nagy koncentrációban van benne jelen a tokoferol (E-vitamin), ami antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, így segít megelőzni a sejteket a károsodásoktól, illetve a rákosodástól is. Segít csökkenteni a rák kockázatát, illetve a gyulladásokat és a vérrögképződést is, valamint elősegíti a normális agyműködést.
A kendermagolajat csakis hidegen fogyasszuk, vagy a már megfőzött ételhez tegyük hozzá. Soha nem melegítsük, forrósítsuk. Remekül használható salátaöntetként vagy szendvicskrémekbe.
Ime egy remek Kendermagolaj – dresszing (alap salátaöntet) recept:
Hozzávalók: 2 személyre, 4 evőkanál Kendermagolaj, 2 evőkanál friss citrom leve, csipet só, frissen őrölt bors keverék.
Elkészítés: Keverd össze a hozzávalókat, majd a megmosott megszárított salátára (ízlés szerint lehet madár-, rukkola, fejes,- saláta, salátamix) öntjük, és alaposan összekeverjük, hogy minden levelet érintsen a dresszing öntet.
A kendermagolajat vetési kenderből készítik, melynek semmiféle bódító hatása nincs.
Jó étvágyat!
Kati