Megfázás és influenza

A megfázás és az influenza is a légutak vírusos fertőzése, és néha nehéz eldönteni, hogy éppen melyiket is kaptad el.
A megfázás tünetei általában fokozatosan alakulnak ki, míg az influenza egy pillanat alatt dönt le a lábadról. . A megfázás klasszikus tünetei – az orrfolyás, torokfájás, tüsszögés – általában enyhébbek, mint az influenzáéi láz, erős kimerültség, izomfájdalom és fejfájás.

A két betegség gyógyulásához szükséges idő is lényegesen különbözik. A megfázás általában egy hétig tart, de a tünetek három-négy nap után enyhülnek, ha az immunrendszer jól működik. Az influenza akár tíz napig is eltarthat, és a fáradtság még ezt követően két-három hétig fennmaradhat. A megfázásnak csak ritkán vannak súlyos szövődményei, az influenza viszont elég gyakran hörghuruthoz és tüdőgyulladáshoz vezet.

Mi okozza?

Mindkét betegséget a légutak nyálkahártyájában szaporodó vírusok okozzák. Megfázás esetén inkább csak az orrüreg érintett, míg influenzánál sokszor az egész légzőrendszer – a légcső és a hörgők is.
Válaszként az immunrendszer elárasztja a területet a fertőzéssel harcoló fehérvérsejtekkel. A betegségek tüneteit nem is maguk a vírusok, hanem sokkal inkább a szervezet védekezőreakciója okozza. A megfázás és az influenza leggyakrabban a hidegebb hónapokban jelentkezik, amikor a fűtött lakások száraz levegője az orrüreg nyálkahártyájának nedvességét csökkentve elősegíti a vírusok bejutását a szervezetbe.

Természetes gyógymódok

Az alább felsorolt természetes gyógymódok segítik a szervezetet, hogy megküzdjön a betegségekkel, de magukat a tüneteket nem szüntetik meg. Ebből következően a kúra megkezdését követően általában nem érzed magad rögtön jobban, viszont hamarabb meggyógyulsz. Bizonyos esetekben az időben történő beavatkozás meg is előzheti a nátha vagy influenza kialakulását.

Cinktabletta

A megfázásos, influenzás panaszok esetén fogyassz naponta háromszor egy cinktablettát. Öt napnál hosszabb ideig azonban ne szedd a készítményt, mert nagyobb adagokban történő, hosszabb távú alkalmazása émelygést, hányingert, hasmenést okozhat.Ha a természetes forrásokból szeretnéd pótolni, az ásványi anyagot, fogyassz sok mandulát, marhahúst, baromfit, tojást, mogyorót.

Fokhagyma

A fokhagyma kiváló baktérium- és vírusölő növény. Egészségvédő tulajdonságát annak köszönheti, hogy a benne lévő allicin gátolja azokat az enzimeket, melyek segítségével a kórokozók megtámadják és károsítják a szöveteket. Fogyassz napi fél fej fokhagymát, és tapasztalod majd, hogy panaszaid néhány nap alatt megszűnnek.

C-vitaminnal erősítheted az immunrendszeredet, ám más módszerek is vannak arra, hogy kivédd a rád leselkedő kórokozók támadását, illetve a már kialakult betegségből minél előbb kilábalj.

A légúti betegségek ellen kiváló a gyömbér, titka:a gyógyító kurkumin

Az ázsiai konyha elsősorban nyersen alkalmazza a gyömbért, porított gyökerét pedig világszerte használják. Napjainkban már itthon is kapható szinte minden zöldségesnél gyömbérgyökér. Érdemes egy kisebb darabot vásárolnod még az influenzaszezon kezdete előtt.
Körülbelül egy teáskanálnyi gyömbérdarabot helyezz fokhagymanyomóba, és passzírozd át rajta – mivel nagyon koncentrált fűszerről van szó, kis mennyiség is elegendő lesz belőle. Az így kapott pépes gyömbért tedd egy csészébe, és egyszerűen forrázd le vízzel. Fogyaszthatod a teát önmagában, vagy tehetsz bele mézet, esetleg citromot is, ha már hűlt egy kicsit.

Kasvirágcsepp

A Bíbor kasvirág – Echinacea purpurea – kivonata a megfázás és az influenza remek ellenszere lehet. Az immunrendszer erősítésével állít akadályt a vírusok elé. Akut fertőzés esetén csepegtess a teába vagy narancslébe először ötven cseppet, majd óránként tíz-húsz cseppet két napig.

A propoliszos méz

A propoliszos méz : baktériumölő, a vírusok szaporodását gátolja. Belsőleg fogyasztva gyulladáscsökkentő hatású, megöli vagy szaporodásában meggátolja a betegséget kiváltó kórokozókat. A propolisz alkalmazása csak pajzsmirigytúltengésben szenvedőknek és a mézre, virágporra allergiásoknak nem javallott, mások fogyaszthatják.

Torma

A frissen lereszelt torma kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben lévő dugulást is képes enyhíteni. A tormában lévő izotiocianát nevű vegyület hatására a légutak könnyebben megszabadulnak a váladéktól, csökken a gyulladás, a légzés könnyebbé válik.

Forralt bor

A népi gyógyászat egyik legjobb módszere a melegen gőzölgő, illatos forralt bor elkortyolgatása. A bort – legyen az vörös vagy fehér – forralás előtt érdemes vízzel felhígítani. Ezután már kedvünk szerint fűszerezhetjük fahéjjal, szegfűszeggel, mézzel.

A megfázás kezelésének fontos része a testi nyugalom, a meleg, de nem túlfűtött szobában való tartózkodás. Köhögés és orrfolyás esetén (különösen kisgyermekeknél) nagyon fontos a folyadékpótlás. Mások védelme érdekében lehetőleg nem szabad közösségbe menni és tömegközlekedési járműveken utazni. Köhögés és orrfolyás esetén (különösen kisgyermekeknél és időseknél) nagyon fontos a köhögés csillapítása.

A kamilla- vagy más gyógynövényforrázatok meleg gőzeinek belégzése (inhaláció) jó hatású, mert segíti a légutak kitisztulását, javítja a nyálkahártyák vérellátását, megóvja a nyálkahártyát a kiszáradástól, így csökken a köhögési inger és a torokfájás is.

Hasznos tanácsok:

Ha jól megizzasztottad magad este, akkor érdemes reggel alaposan lefürödni. A kórokozók a bőrön keresztül is távoznak, szabadulj meg tőlük!

Szellőztess gyakran! Ne hagyd, hogy a bacilusok sokáig egy légtérben maradjanak veled. A friss levegőtől a közérzeted is jobb lesz.
Az ágyneműt és a hálóruhát is cserélj, ha lehet minden nap.

Szeretettel !
Kati
Fülakupunktúrás Addiktológus Természetgyógyász, Masszázsterapeuta, Családterapeuta