Szemmasszázs az egészséges szemekért

Az akupresszúra az akupunktúra tű nélküli formája. Az akupresszúrás pontok a meridiánokon találhatóak, összesen kb. 500 pontot jegyeztek fel. Az akupresszúrás pontok általában egy kitapinthatóan pici mélyedésben vannak. Ezek finom vagy erőteljesebb stimulálásával különböző gyógyhatást érhetünk el. Az energiavezetékekből (meridián) a hagyományos kínai orvoslás szerint testünkön összesen 14 van, melyből 12 páros, azaz mindkét karunkon és lábunkon fut, és 2 páratlan, ami a testünk középvonalán vezet.

Kínában az iskolákba kötelezően bevezették a reggeli szemmasszázst, amit közösen végeznek el a diákok a tanóra megkezdése előtt. Négy lépésből áll, és nem tűnik bonyolultnak. A masszázs felfrissíti a szem körüli keringést, az izomműködést, beindítja az energiák áramlását, mely biztosítja a szem kifogástalan működését.

A szemmasszázs 4 lépésből áll, mindegyiket 32-szer érdemes végezni.

1.lépésként, a szemöldök belső felében található csonton lévő kis mélyedést masszírozzuk a hüvelykujjunkkal. 8-szor az óramutató járásával megegyező irányban, majd 8-szor a másik irányban. Ebből végezzünk 4 sorozatot.

A 2. lépésnél a hüvelyk és mutató ujjunkkal fogjuk össze az orrnyerget és felfelé masszírozzuk, toló mozdulatokkal. Aki szemüveges, de lehet, hogy az is, aki nem, önkéntelenül is ezt a pontot dörzsölgeti, mikor fáradt. Ebből is 4×8 a penzum.

A 3. lépéshez szükséges pontok a járomcsont közepén vannak. Ezek a kis mélyedések a pupillával egy vonalban találhatóak. Segít, ha az orrlyuk mellé tesszük a mutató és középső ujjunkat, így kimérjük a szükséges távolságot. Ezeket a mélyedéseket masszírozzuk a mutató ujjainkkal, ismét az óramutató járásával megegyező irányban 8-szor, majd fordítva. Négyszer végezzük a sorozatot.

A 4. lépés végül, amikor a hüvelykujjainkkal a halántékunkon támasztjuk meg a kezeinket. Zárjuk ökölbe, majd a behajlított mutató ujjakkal masszírozzuk a szemöldökünket belülről kifelé haladva, majd a szemgödör alsó részét ugyanígy. Ezt a “kört” is 32-szer végezzük.

A masszázs kellemes, és eredménye szinte azonnal érezhető.

Kellemes gyakorlást !