Testi,lelki betegségek okai és kezelései…

Az egészség igazi útja a helyes önismeret, önmagunk és mások elfogadása, valamint a szeretet, a béke, az egyensúly és a harmónia megteremtése lelkünkben.

Ha megbetegszünk, érdemes a tüneteket alaposan megvizsgálni, és elgondolkodni azon, hogy vajon az orvosi segítség mellett mit tehetünk mi magunk saját gyógyulásunkért.
Miközben az orvos felírja neked a gyógyszert, érdemes elgondolkodnod, hátha vannak lelki kiváltó okai is a bajoknak.


Például ha környezetedben mindenki influenzás, és te is köhögni kezdesz, nem kell azonnal megijedned, hogy akkor valamit biztos nem jól csináltál.

Ha a lélek szenved, az testi tüneteteket is produkál. A betegnél először állandó rossz hangulat, pesszimizmus figyelhető meg. Nemigen érez örömöt, elbizonytalanodik. Vannak dolgok, melyek hajlamosabbá tesznek a pszichoszomatikus betegségekre – a nem, a kor, az illető személyisége, foglalkozása és társadalmi helyzete.
Napjainkban nagyon sok ember nyomja el problémáit, vagy talán magában már feladta, hogy megoldja őket. De nem sejti, hogy fizikai panaszai hátterében ezek állhatnak.

Az egészség törékeny, ha a lélek nincs rendben. Szervi elváltozást, megbetegedést az orvos nem talál a háttérben. A beteg egészségesnek tűnik – általában beutalják mindenféle kivizsgálásra: reumatológiára, belgyógyászatra, neurológiára. A kivizsgálások során nem találnak komolyabb gondot – ezután kerül a pszichoterápiára, ahol már esélyesebb, hogy megfejtik a titokzatos fájdalmak okát. Amely a lélekből indul. A testi panaszok hátterében állhatnak családi, munkahelyi stresszhatások.

Mindig az a testrész, szerv betegszik meg, amelyik mintegy jelképezi az adott pszichés problémánkat. Ez régi megfigyelés: már az ókori görögök is meséltek egy királyfiról, aki azért nem tudott gyermeket nemzeni, mert kisfiú korában meglátott egy pásztort, aki épp egy kost ivartalanított.

A látvány nyilván annyira beégett a rémült gyerek tudatába, hogy lelki blokkot okozott, amely pont a nemzéssel kapcsolatos betegségben nyilvánult meg. Szerencsére azonban Melampusz, a híres orvos meggyógyította őt úgy, hogy jelképesen „törölte” az emléket. Ez jó példa rá, mennyire összefügg a tudat, az emlékezet, a lelkiállapot – és a testi betegségek.

A nemi téren történt sérelem, megaláztatás, gátlás például természetesen női, illetve férfibetegségeket okoz. Világszerte megfigyelték, hogy a nők meddőségét okozhatja, ha tudat alatt félnek a szüléstől, vagy az anyaságtól – például azért, mert nem tartják magukat elég érettnek a gyermekvállalásra. Hangsúlyozzuk: ez általában tudat alatt lapul, így az illető nő elkeseredve bizonygatja: „pedig én igenis nagyon, nagyon szeretnék gyereket!”

Ha például gyomrunk nincs rendben, fel kell tennünk magunknak a kérdést: mi az, amit nem tudunk megemészteni? A gyomor amúgy is nagyon érzékeny a stresszre, szorongásra, túlzásba vitt aggodalomra. Az epe viszont akkor kezdhet el „rosszalkodni”, ha cinikusak vagyunk („epés” megjegyzéssel illetünk másokat), vagy ellenkezőleg: mi magunk nem viseljük el a másoktól származó gúnyt, sértéseket.

A belek szintén hű tükrei személyiségünknek, illetve pillanatnyi lelkiállapotunknak is. Aki hasmenésre hajlamos, az tudat alatt gyorsan ki akar magából lökni valamilyen negatív érzelmet – például szorongást, dühöt, csalódottságot. Ellenben székrekedéstől azok szoktak szenvedni, akik magukba zárják, tartogatják fájdalmas emlékeiket, és folyton azon őrlődnek: miért úgy és miért nem másképp csináltak, vagy mondtak valamit.

Az orvostudomány gyökeres változáson megy keresztül. Egyre jobban rádöbbennek: a betegségek mögött negatív gondolatok, lelki válságok, életvezetési hibák állnak. Így kezelésük során is elsősorban életvitelünket, gondolkodásunkat kell rendbe tenni, mivel sokszor már ez elég ahhoz, hogy a szervi probléma is elmúljon.


Mindezt az ősidőkben jól tudták az emberek – és nem csak a gyógyítók. Napjainkban azonban Rüdiger Dahlke, a híres német természetgyógyász ismerte fel újra, hogy testünk minden pontja hű tükre lelki életünk megfelelő területeinek. Könyvének címe is sokat mondó: A betegség mint szimbólum. Dahlke általában úgy véli, hogy minden betegség valójában a „sértődött lélek felkiáltása”.

Lelkünk azonban, ha segítségért próbál kiáltani, nem szavakkal tudja ezt tenni, hanem testi fájdalmakkal, tünetekkel. Ezért, ha meg akarunk gyógyulni, első feladatunk elgondolkodni a következő kérdéseken: Boldog és elégedett vagyok? Mi az, ami bánt? Mit hiányolok életemből? Mikor jelent meg a testi problémám, és mi az a lelki trauma, esemény, emlék, amellyel összefüggésben lehet?

Természetesen ez nem helyettesítheti azt, hogy bizonyos betegségek esetén az orvos segítségét is igénybe vegyük. Ám gyógyulásunk csak akkor lehet teljes, végleges, ha önmagunk lelki életét megértjük, tisztába jövünk azzal, mire is vágyik legbelső énünk. Ahogy Paracelsus, a neves középkori orvos mondta: „az ember legjobb gyógyszere az ember maga!”

Ha hajlandóak vagyunk szembenézni önmagunkkal, szembesülni a lelki problémáinkkal anélkül, hogy nem mást teszünk felelőssé boldogtalanságunkért, betegségükért és nem csak kívülről várjuk a megoldást, akkor a betegség nem egy félelmetes ellenség, hanem az egészségünk útja lesz. Ahogy a tudat képes megbetegíteni a testet, ugyanúgy meg is tudja gyógyítani, ha megengedjük neki. A gondolat ereje segíthet visszanyerni egészségüket.

Minden gyógyulás kulcsa a saját tudatunkban van.
Ne csak testünk ápolására fordítsunk hangsúlyt, törődjünk a lelkünkkel is! Kényelmesebb persze csak a tüneteket kezelni gyógyszerekkel vagy egyéb módon, de ettől a problémát kiváltó valódi ok nem fog megszűnni, és később újra előtör valahol.

Az alábbi gyógymód segíthet lelki,testi betegségedben

Kranioszakrális terápia :

A Kraniosacralis terápia egy mélyreható gyógymód, amely segíti a szervezet természetes öngyógyító mechanizmusait, semlegesíti a stressz negatív hatásait, erősíti az általános ellenállást a betegségekkel szemben, visszaadja a fizikális életerőt, és jó közérzetet biztosít.

A terápia célja a kötőszövetes határok, lemezek ellazítása, az ízületi feszültségek korrekciója, az izmok ellazítása, az agyi-gerincvelői folyadék áramlásának normalizálása, az idegi funkciók harmonizálása, a koponyán belüli keringés javítása, ezáltal a szervezet testi-lelki egyensúlyának helyreállítása.
Alapja a kranioszakrális rendszer, amely a keringési és légzési rendszer mellett a harmadik nagy élettani rendszer a szervezeten belül: minden, aggyal és gerincvelővel rendelkező élőlényben megvan. Az elnevezése a cranium (koponya) és a sacrum (keresztcsont) funkcionális egységére utal.

A terápia egészen más, mint általában a masszázs, csontkovácsolás vagy a gerinc egyéb kezelési formái. A kezelés során alkalmazott mozdulatok rendkívül gyengédek, aprók, érzékenyek, a terapeuta nem alkalmaz tekintélyes fizikai erőt vagy hirtelen mozdulatokat, a szervezet természetes hullámait és ritmusát követi, ezt használja fel a szervezetben történő változások előidézéséhez.

Az összes koponyacsont mozgásban van, és ez a mozgás az agyhártyák és az agyi-gerincvelői folyadék révén folyamatosan tovaterjed a testben. Így a tapasztalt terapeuta a test bármely részén kitapinthatja a craniosacralis ritmust, ezáltal megállapítja az agyi-gerincvelői folyadék esetleges változásait vagy áramlásának akadályozottságát, majd nagyon gyengéd, apró mozdulatokkal segítheti a folyadék és a kapcsolódó lágy szövetek természetes mozgását annak érdekében, hogy fokozza a test önszabályozó folyamatait, nyugalmi állapotba hozza az idegrendszert és javítsa az általános egészségi állapotot.
Kisgyermekkortól idős korig mindenki számára ajánlott, és várandósok is kezelhetőek ezzel a módszerrel.

Nem alkalmazható olyan esetekben, amikor a koponyaüregi nyomás változása instabilitást okozhat. (Tehát pl. akut agyvérzés, koponyasérülés akut fázisa, akut nyakcsigolyatörés, stb.) Nem javallott továbbá akut pszichotikus állapotban, valamint skizofrénia, paranoia és PMD esetén.
Íme néhány olyan betegség, probléma, amelyek esetén a cranio-sacralis terápia hatékony lehet:

• stressz, feszültség, érzelmi nehézségek, depresszió
• Hormonális problémák
• Szív- és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás, szédülés
• Motoros koordináció zavara
• Ortopédiai problémák, gerincbetegségek
• Fogászati és állkapocs-ízületi problémák
• Baleseti agyi és gerincvelői sérülések
• Műtét utáni működési zavarok
• Emésztési zavarok, menstruációs problémák
• Terhesség alatti és azt követő problémák, pl. depresszió, adhaesio (letapadás)
• Szülési trauma
• Csecsemőkori zavarok: szopási nehézségek, alvásproblémák, kólika, pylorus stenosis (gyomorkapu- szűkület), kancsalság, stb.
• Gyermekkori zavarok, viselkedésproblémák, dühroham
• Tanulási nehézségek, dyslexia, dyscalculia, összpontosítás zavara
• Hiperaktivitás
• Autizmus, epilepszia, központi idegrendszeri sérülés (CP)
• Bármilyen krónikus betegség vagy legyengült állapot utóhatásai esetén
• Fejfájás, migrén, álmatlanság, idegfájdalmak
• Krónikus nyak- és hátfájdalom, állandó fájdalom bárhol a testben
• Asztma, krónikus hörghurut, krónikus arcüreggyulladás
• Lázas állapotok, fertőzések
• Krónikus fáradtság, kimerültség

A kezelések egyénre szabottan történnek !

„A magunk kis világában megteremthetjük a belső békét, az egyensúlyt, a harmóniát azáltal, hogy rendet teszünk belül és kívül is. Mert ahogy odabent rend van és béke, úgy elrendeződnek körülöttünk is a dolgok, és sokkal jobbnak találjuk a külvilágot is.” (Bagdy Emőke)


Ha úgy érzed, hogy a lelked szenved és már testi panaszaid is vannak, ne késlekedj keress fel !

Szeretettel várlak Természetgyógyász rendelőmben !

Tóth Gáborné Kati

Fülakupunktúrás Addiktológus Természetgyógyász
Masszázsterapeuta, Családterapeuta